Foto graduated

Net afgestudeerd? Bij ons liggen er kansen binnen de aankoopwereld!

Als net afgestudeerde op zoek gaan naar een job terwijl het land uit een coronacrisis ontwaakt: begin er maar aan. Doordat de crisis op de Belgische arbeidsmarkt er bij heel wat mensen heeft ingehakt, werden er ook voor heel wat jongeren aanvankelijk de meest pessimistische scenario’s gevreesd.

Het goede nieuws

Maar, en dat is goed nieuws, het ergste van deze fenomenale economische crisis op de arbeidsmarkt lijkt te zijn overgewaaid. Er liggen, ondanks de zware economische tijd, vele kansen. We zien dat de krappe arbeidsmarkt alweer terug van weggeweest is: werkgevers zitten meer om nieuw personeel verlegen, terwijl het aantal werklozen sterk afneemt. Alsmaar meer organisaties blijven ons contacteren met de vraag of we tijdelijke of vaste medewerkers voor hen kunnen selecteren binnen de functiedomeinen van Procurement. Veelal ook mensen met een basiskennis in deze functies of bereid zijn om deze kennis te verwerven. We merken zeer duidelijk: de vraag naar specialisten is groot.

Onverminderd er hier heel wat kansen voor seniors en mediors liggen, biedt deze markt ook vele mogelijkheden voor carrièrestarters.

Het belang van vaardigheden én coaching bij een startersjob

Wie net afgestudeerd is en nog niet direct de kans krijgt om de juiste werkervaring op te doen of de juiste vaardigheden beheerst, doet er goed aan om met een startersjob bij THOP aan de slag te gaan. Gemotiveerde juniors met de juiste attitude krijgen bij ons een doorgedreven, persoonlijke coaching waardoor ze de kneepjes van het aankoopvak leren. Onze coaches maken échte professionals van hen en zorgen ervoor dat ze stevig in hun schoenen staan!

Succesvolle junior aankopers hebben vaan een sterk teamgevoel en weten dat hun inspanningen bijdragen aan het succes van de organisatie. Het zijn ook goede netwerkers die weten dat connecties binnen hun bedrijf en de sector een voorsprong kunnen geven. Andere kwalificaties waarmee ze een indruk maken om bij ons te starten, zijn onder meer:

  • goede interpersoonlijke vaardigheden om samen te werken met collega’s en leveranciers
  • duidelijk communiceren zodanig dat essentiële informatie binnen de organisatie doelgericht gedeeld kan worden
  • goed luisteren en zin voor detail zodat volgens de specificaties van de interne klant wordt aangekocht
  • natuurlijke onderhandelingsvaardigheden om de beste deals te verwerven
  • het tonen van een passie voor de producten en diensten die ingekocht worden en de bereidheid om continu op de hoogte te blijven over trends binnen de sector.

Tips om te solliciteren via LinkedIn

Op zich hoeft het ontbreken van relevante werkervaring geen dealbreaker te zijn. LinkedIn is een uitstekend platform om je netwerk uit te breiden en zijn er manieren om jezelf aantrekkelijker te maken op de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld door volgende tips op te volgen:

  • Fris je LinkedIn-profiel op: lijkt een binnenkoppertje, maar jouw online zichtbaarheid en hoe je je daar profileert kan het verschil maken. Zorg ervoor dat je profiel volledig is, inclusief een goede profielfoto en korte samenvatting die omschrijft wie jij bent. De kans dat sollicitanten via hun netwerk worden aangenomen is vier keer zo groot.
  • Laat zien dat je beschikbaar bent voor werk: met de tool ‘open to work’ laat je letterlijk zien dat je openstaat voor een uitdaging. Recruiters zien in één oogopslag dat je openstaat voor contact over een mogelijke uitdaging en je bent ook beter vindbaar. LinkedIn-leden die de #OpenToWork-badge gebruiken, hebben gemiddeld 40 procent meer kans om InMails van recruiters te ontvangen en 20 procent meer kans om berichten van de LinkedIn-community te ontvangen.
  • Focus op je vaardigheden: laat zien wat je in huis hebt door de focus te leggen op vaardigheden en deze toe te voegen aan je LinkedIn-profiel. Zijn er bepaalde skills die gevraagd worden maar je hebt ze (nog) niet? Doe een online cursus. Op LinkedIn Learning vind je verschillende (gratis) leertrajecten om jezelf te ontwikkelen. Waaronder relevante cursussen in digitale marketing en software development. Kandidaten die LinkedIn Skill Assessments voltooien krijgen een badge op hun profiel. Dat kan leiden tot 20 procent meer kans om aangenomen te worden dan zij die dat niet doen.

Kijk ook eens op opportunity.linkedin.com voor meer tips, online trainingen en tools om je op weg te helpen naar een baan of neem contact met ons op. Wij begeleiden je graag verder bij je zoektocht naar jouw juiste job binnen de aankoopfunctie!